twitter-icon youtube-icon
Roeien in het avondrood
J18 H2x
Kanaal Steenwijk-Ossenzijl
Roeiexamens juli 2018
Weerribben-Wieden Marathon en Toertocht
Toertocht

Welkom bij 't Diep

Roeivereniging ‘t Diep is gelegen in Tuk en ligt in een prachtig waterrijk gebied nabij Nationaal Park de Weerribben, Giethoorn en Blokzijl. 't Diep is een actieve vereniging met ruim honderd leden uit Steenwijk en directe omgeving.

Roeien is een sport voor jong en oud, waarbij je het hele lichaam gebruikt. Het houdt je gezond, je kunt genieten van de prachtige omgeving en je kunt alleen of met meerdere mensen in een boot, een prestatie neerzetten.
22e Weerribben-Wieden Marathon en Toertocht
Zaterdag 18 en zondag 19 september 2021

Jeugdroeien

Recreatief roeien

Wedstrijdroeien

Gastroeien

Tweets

Mededelingen

Wil je zichtbaar zijn op het water? Laat deze kans dan niet aan je voorbij gaan!! Op de jaarvergadering heeft de kledingcommissie een ontwerp van een nieuw recreatief shirt gepresenteerd. Hieronder vind je het ontwerp. In de bestuurskamer staat de paskleding voor jou gereed. Heb je de juiste maat gevonden, schrijf dan je bestelling op de bestellijst. De kledingcommissie ’t Diep:

roeishirt2021.pdf 375.25 KB 05/07/2021 17:49:44

Lees hier het Corona protocol geldig vanaf 5 juni:

Interview met Henk Loijenga in de Steenwijker Courant link van 16 december 2020:

VOORZITTER HENK LOIJENGA ZET MET ’T DIEP IN OP MEER BEKENDHEID EN GROEI
‘Roeien kan van je tiende tot je honderdste’

TUK Wherries, scullen en oarsen: niet iedereen weet misschien meteen over welke sport dit gaat. Roeien is het antwoord. Voor de 65-jarige Henk Loijenga uit Havelte kent deze sport in elk geval geen geheimen.
Hij roeit al meer dan twintig jaar. Deze zondagochtend is dat nog met zijn vrouw en normaal gesproken gebeurt het iedere dinsdagmorgen in seniorenverband. Loijenga is nu ruim twee jaar voorzitter van roeivereniging ’t Diep in Tuk.

Dispensatie
Op de dag van het interview heeft Loijenga namens ’t Diep nog een verzoek gedaan aan de Veiligheidsregio IJsselland om versoepeling van de maatregelen. „Je mag nu alleen roeien in eenmansboten, of als huishouden met een maximale groepsgrootte van vier personen. Ons probleem is 15 centimeter. Roeiers zitten in de boot op 1,35 meter van elkaar. Dat is net iets minder dan de norm van anderhalve meter. We willen heel graag dispensatie. In de boot zit je niet face to face , maar achter elkaar. En als je een boot met stuurpositie hebt, kan diegene eventueel een mondkapje op doen. En mocht er eventueel toch sprake zijn van een besmetting, dan is meteen duidelijk wie dat dan geweest is, want iedereen die bij ons wil roeien moet zich aanmelden. We weten exact wie er roeit. Het gaat ons echt om die laatste 15 centimeter. Daarbij komt nog dat roeien een ontzettend gezonde sport is. We hebben dan ook actieve leden van 80 jaar en ouder. En niet voor niets is een aantal artsen lid van onze roeivereniging. Vanochtend roeide ik samen met mijn vrouw, richting Ossenzijl. Dat is zó prachtig. Ons natuurgebied. Echt fantastisch.”

Watersportman
Henk Loijenga was in vroegere jaren al een echte watersportman. Hij zwom, deed aan waterpoloën en ging vervolgens hardlopen en mountainbiken. Een keer sloeproeien met kameraden groeide uit van een grap naar een serieuze liefhebberij. „Ze zeggen altijd over het roeien: dat kun je van je tiende tot je honderdste doen.”

’t Diep is een actieve vereniging, met ruim honderd leden uit Steenwijk en directe omgeving. Zo staat het ook keurig op de website. „Begin dit jaar hadden we 122 leden, om precies te zijn. Onze leden komen vooral uit de gemeente Steenwijkerland, maar ook uit Meppel, Wolvega en zelfs uit de Noordoostpolder. We zijn een gemiddelde roeivereniging in Noord-Nederland, als het gaat om de grootte. Als je kijkt naar de samenstelling, dan hebben we net als andere roeiclubs wel een probleem. We hebben tien juniorleden. Als die eenmaal gaan studeren raak je ze kwijt, omdat ze dan lid worden van een studentenvereniging. Het gat naar leden van 30 jaar ouder is gewoon groot. Daarbij komt ook nog dat we als ’t Diep juist willen groeien. Onze doelstelling is groei naar zo’n 200 leden, maar we hebben nu te maken met een aantal leden dat heeft bedankt, omdat er door corona niet mag worden geroeid. Dus we krimpen wat, terwijl onze vloot met 44 boten geschikt is voor een ledenaantal van 200. Aan het begin van het jaar wilden we groeien met zo’n tien leden, maar dat is dus anders gelopen.”

Meer bekendheid
Mede daarom willen Loijenga en de zijnen ook wat meer bekendheid geven aan het roeien. „Je kunt bij ons niet alleen recreatief roeien, maar ook meedoen aan wedstrijden. Dat laatste stimuleren we heel erg, vooral bij de junioren. Zo hebben we ook een wedstrijdcommissie met een bepaald trainingsprogramma. Maar er zijn tal van andere mogelijkheden bij ons. Je kunt marathonroeien en vrijroeien. En we hebben het gastroeien geïntroduceerd. Dat is een arrangement voor roeiliefhebbers die graag bij ons willen toerroeien en bijvoorbeeld uit het buitenland komen. We werken daarin samen met bed-and-breakfasts en de wat kleinere hotels. En ook hebben we natuurlijk onze jaarlijkse nationale Weerribben en Wieden-roeimarathon en -toertocht. Helaas kon die dit jaar niet doorgaan, maar we hopen deze in 2021, in het laatste weekend van maart, te kunnen houden. Ons gebied is zo mooi om doorheen te roeien, dat krijgen we ook heel vaak te horen van de deelnemers die overal vandaan komen. En vergis je niet: het gastroeien, de roeimarathon en toertocht leveren ons de nodige inkomsten op. Dat lopen we nu allemaal mis.”

Bevoegdheden
Het meest trots is Loijenga, die eerder actief was bij roeivereniging Salland in Gramsbergen, op de vloot die ’t Diep heeft. Zijn fotosuggestie heeft daar ook mee te maken: „Naast tien ergometers hebben we niet alleen toerboten, maar ook wedstrijdboten tot acht personen. Van de ruim veertig boten die we hebben, is ongeveer de helft eenpersoonsboten. Alle boten worden goed onderhouden en je grijpt bijna nooit mis als je wilt roeien. Wel wordt voor elke boot om bevoegdheden gevraagd. Veel mensen denken ze zomaar even kunnen roeien, maar daarbij komt echt wel het nodige kijken, vooral als het gaat om de houding. We besteden écht aandacht aan een goede roeihouding. Wij geven ieder jaar een basistraining en nemen ook examens af. Belangstellenden mogen eerst een paar gratis proeflessen meemaken. Meestal kun je dan snel zien of iemand geschikt is voor het roeien. Als mensen willen, mogen ze ook meteen in een eenpersoonsboot zitten. Dat blijkt dan toch wel vaak een wiebelend geval te zijn. Na zo’n twintig lessen heb je je roeibevoegdheid. Of dat veel is? Dat lijkt misschien zo, maar bij ons staat de veiligheid altijd voorop.”

Erik Riemens
dewatervlinder.jpggeertienlogonieuw.pngtussendediepen.pngvakantieweerribbenwieden.jpgdewatervlinder.jpggeertienlogonieuw.pngtussendediepen.pngvakantieweerribbenwieden.jpg
© 2014-2018 www.tdiep.nl. All rights reserved