twitter-icon youtube-icon
Geslaagden 2021
Najaarsavond
Weerribben-Wieden Marathon en Toertocht

Welkom bij 't Diep

Roeivereniging ‘t Diep is gelegen in Tuk en ligt in een prachtig waterrijk gebied nabij Nationaal Park de Weerribben, Giethoorn en Blokzijl. 't Diep is een actieve vereniging met ruim honderd leden uit Steenwijk en directe omgeving.

Roeien is een sport voor jong en oud, waarbij je het hele lichaam gebruikt. Het houdt je gezond, je kunt genieten van de prachtige omgeving en je kunt alleen of met meerdere mensen in een boot, een prestatie neerzetten.

Jeugdroeien

Recreatief roeien

Wedstrijdroeien

Gastroeien

Interview door Jeannette Boschma met Kai Fischer, Marathon roeier en winnaar van de Lauwerkrans 2023 met een 1021 kilometer geroeid over 17 marathons.

Onlangs heeft Kai Fischer, een fervent lid en marathon roeier van roeivereniging ’t Diep in Steenwijk de prestigieuze Lauwerkrans gewonnen met een indrukwekkende 1021 kilometer in 17 marathons. Na deze opmerkelijke prestatie was het hoog tijd om Kai enkele vragen te stellen over zijn passie voor de roeisport, zijn avonturen en wat hem drijft. Dit interview vond plaats tijdens de Weerribben-Wieden Marathon nadat hij wederom een marathon heeft geroeid samen met onder andere Pleun Honig, die overigens ook haar zegje doet in het interview. Pleun is net na Kai geëindigd in de strijd voor de Lauwerkrans.

10 vragen aan marathon roeier en Lauwerkrans winnaar Kai Fischer:Hoe groot is jouw passie voor roeien?

Kai: “Roeien is kwa beweging de mooiste sport, het leukst het gezondst en de meest sociale sport. Je roeit met mensen van alle leeftijden, jong oud man vrouw, verschillende verenigingen die mixen. En de omgeving geeft een extra dimensie, je hebt altijd toegang tot iedere plek en stad vanuit het water en dat is heel anders dan wanneer je fietst of wandelt.

Pleun: “ Ik vind vooral het sociale aspect van en tijdens het roeien enorm leuk, veel verschillende mensen van vaak diverse verenigingen. Vorig jaar heb ik met tien verschillende verenigingen geroeid en dat maakt het ook zo leuk.

Hoe vaak ben je weg om te roeien?

Kai: “Bijna al mijn vrije tijd roei ik, zeker ieder weekeinde en meer…Ik ben lid van 6 verenigingen. Bij ’t Diep roei ik de marathons. Bij Rijnland vooral Coastal roeien, ik roei bij jeugdvereniging Oldenburg die winnen overigens vaak bij t diep, dan roei ik nog bij Skuytevaert als Coastal roeier, deze vereniging ligt aan het strand en daar ben ik door de week in de avonden veel te vinden, Zeehonden spotten!

Wat vind je vriendin ervan?

Kai: “Zij roeit ook, momenteel is ze aan het roeien in het Duitse Neuwied.

Hoe is het ooit begonnen?

Kai: “Ik was student in Keulen en daar had ik een vriendin die roeide, eerst vond ik het niets maar ik stapte met haar in de boot en dan roeide we op de Rijn tussen die enorme grote schepen dat vond ik avontuurlijk en aantrekkelijk. Toen zijn we begonnen met het roeien van tochten op bijvoorbeeld de Moezel en andere stromende wateren in Duitsland.

Heb je een bijzondere spannende of grappige anekdote?

Kai: Jazeker! Voor mij liggen de meest avontuurlijk situaties toch wel tijdens het Coastal roeien, op de Waddenzee en in de branding, het is heel intensief om de kracht van de natuur te ervaren. Maar ze hebben me nooit van het water hoeven halen, we hebben ons altijd gered.

Pleun: “de ene keer is het heel warm en ik heb ook wel eens op het Giethoornse meer geroeid en toen belanden we in een sneeuwstorm. Ik roei al 25 jaar dus heb al veel meegemaakt.

Wat is je top 3 marathons?

Kai: Op 1 staat zeer zeker de Weerribben-Wieden Marathon georganiseerd door RV ’t Diep, deze is lekker vroeg in het seizoen en heel erg goed georganiseerd. Op 2 staat het Groene hart marathon van Roeivereniging Alphen, je roeit dwarsdoor het groene hart, dit is een prachtige omgeving om te roeien, langs molens en landhuizen en daarbij is de vereniging enorm gastvrij. Op 3 staat Rijnland marathon van roeivereniging Rijnland deze gaat onder andere dwars door Leiden. En de bonus is de IJsselmonde tocht, deze is geweldig op groot water met gigantische schepen.

Pleun: “het is heel bijzonder en spannend om op de Maas te roeien tussen grote schepen, watertaxi’s, waterbussen. De IJsselmonde tocht is geheel op groot water en voor mensen van buitenaf erg interessant.Heb je lastige tochten gehad? Kai: “We hebben tijdens een Weerribben-Wieden Marathon met een C2 onderweg de rigger gebroken. Daarna moest ik nog twintig kilometer roeien, dat was een lastige tocht.

Pleun: “ik vind het lastig om onder tijdsdruk te roeien zoals bijvoorbeeld tijdens de Elfsteden marathon vanuit Leeuwarden, deze moet in 24 uur geroeid worden. Kai: “dit jaar roei ik weer samen met oa Pleun de Elfsteden marathon. En vooral het gedeelte in de nacht roeien vind ik erg leuk.

Hoe zit de toekomst eruit wat betreft het roeien?

Kai:”De verenigingen zullen veel jongen mensen moeten aantrekken, dat is heel belangrijk, deze mensen uitnodigen middels ‘open roeidagen’ en laten roeien dat is het leukst, dan worden ze enthousiast. 

Klopt het dat dat je wel eens op de kop in de boot staat?

Kai: “Het is een gebruik dat komt af van Standup paddel, dan doe je soms Yoga op het bord; alles draait dan om evenwicht. En dat wil ik soms ook in de roeiboot doen.

Ben je trots dat je de lauwerkrans heb gewonnen?

Kai; Enorm trots uiteraard, en heel blij mee. Maar eigenlijk gaan de kilometers vanzelf als je zoveel plezier eraan beleefd.
vakantieweerribbenwieden.jpggeertienlogonieuw.pngdewatervlinder.jpgtussendediepen.pngvakantieweerribbenwieden.jpggeertienlogonieuw.pngdewatervlinder.jpgtussendediepen.png
© 2014-2018 www.tdiep.nl. All rights reserved