twitter-icon youtube-icon
Weerribben-Wieden Marathon en Toertocht
Najaarsavond
Geslaagden 2021

Welkom bij 't Diep

Roeivereniging ‘t Diep is gelegen in Tuk en ligt in een prachtig waterrijk gebied nabij Nationaal Park de Weerribben, Giethoorn en Blokzijl. 't Diep is een actieve vereniging met ruim honderd leden uit Steenwijk en directe omgeving.

Roeien is een sport voor jong en oud, waarbij je het hele lichaam gebruikt. Het houdt je gezond, je kunt genieten van de prachtige omgeving en je kunt alleen of met meerdere mensen in een boot, een prestatie neerzetten.

Jeugdroeien

Recreatief roeien

Wedstrijdroeien

Gastroeien

Ontspannen en opgewekt togen we, dames Head-ploeg 2024, op 9 maart jl. naar Amsterdam. Het beloofde een prachtige dag te worden. Met vooruitzicht op zijwind, met deels wind in de rug, hadden we zin in een mooie race. We waren ruim op tijd aanwezig en na rustig voorbereiden, was er tijd voor een kop koffie op het terras van RIC. Daar genoten we, uit de wind, van het zonnetje in ons gezicht en werden de oogjes kleiner en kleiner. Er was dus weer wat energie nodig om fris bij de start te verschijnen.

Daar zorgde onze stuur Catrien voor tijdens het oproeien: kwiek roeiden we naar Ouderkerk aan de Amstel en deden onderweg een aantal opzetjes. Daarbij keken we natuurlijk woest uit onze ogen om onze tegenstanders te imponeren… In mijn geval trouwens niet alleen oog voor tegenstanders, maar ook voor de omgeving: reacties van vorig jaar op wat ik vertelde tijdens de race gezien te hebben, waren duidelijk: tijdens de race heb je ‘de ogen in de boot’! Dat moest ik dus compenseren bij het oproeien. In de grote bocht opeens veel lawaai in de wedstrijdbaan naast ons: de riemen van twee Heren-Acht-en raakten elkaar tijdens een inhaalmanoeuvre, groot spektakel. Als stuur zou ik dan toch best zenuwachtig worden, Catrien echter allerminst.

En daar was het moment van de start: rustig beginnen, doorstarten en gaan. De eerste kilometer met het gevoel vleugels te hebben: wauw…. Dat ging lekker! Catrien stuurde ons behendig door de bochten en spoorde ons al die tijd aan: door te roepen dat we inliepen op onze voorganger, door te tellen, en door steeds weer te zeggen hoe goed het ging. En vooral dat laatste, daar deden we het goed op: acht kilometer lang. In het laatste deel van de race haalden we inderdaad, eindelijk, onze voorganger in. Wat bleek: jonge dames (ja, toch stiekem even opzij gekeken...) en dat gaf ons als ‘rijpere dames’ natuurlijk wel een kik. En ook de power om de laatste kilometers uit onze benen, armen en longen te persen. En zo roeiden we met de tong op onze schoenen, de Thijssengracht over de finishlijn.

Dat het ons blik opleverde, overtrof alle verwachtingen. Zelf hadden we na afloop vanzelfsprekend  van alles aan te merken op onze race. En toch bleken we de snelste in ons veld (F). De waarheid moet verteld: nummer 2 op slechts één seconde na ons, maar goed: blik is blik. Als een stel giechelende meiden togen we naar huis: het gevolg van ontlading en de verrassing van een mooie prestatie. Een dag met een gouden randje…

Tineke, Johanna, Dineke en ik/mij = Jantine ⯑
Onlangs is een nieuw initiatief gestart om een serie roeiwedstrijden te organiseren in het noorden. Laagdrempelige wedstrijden voor roeiers met geen of weinig wedstrijd ervaring hebben. Dit initiatief werd enthousiast ontvangen door een groot aantal van de afgelopen jaar gestarte roeiers. Niet zozeer vanuit het competitie element, maar voor de ervaring de gezelligheid en de toegezegde begeleiding en voorbereiding door 2 coaches vanuit de verening. Na een aantal trainingen waren we er klaar voor.

De eerste wedstijd vond plaats op 30 december op de ijsbaan in Nijelamer onder de rook van Wolvega. Het waren kortebaanwedstrijden, in een ongestuurde C2 over 200 meter. Onder het motto meedoen is belangrijker dan winnen, zullen wij niet communiceren over de uitslag. Met vier roeiers en onder begeleiding van onze coach Tineke togen we naar Friesland.

In the middle of nowhere, nabij een voormalig gemaal streden 28 teams om het blik. Het gemaal zelf, een rijksmonument in kubistische stijl, vormden een mooi decor bij de wedstrijden. Niet iedereen in het deelnemersveld is stuur- en koersvast en de vele bijna-aanvaringen maakten het een aantrekkelijk schouwspel. En op een ondiepe ijsbaan is het vooral zaak niet te diep te steken met de riemen. Gelukkig ging het bij de tweede serie beter dan de eerste, zodat we tevreden huiswaarts keerden. Oliebollen, snert, en Beerenburg maakten de gezellige dag compleet. Op naar de volgende wedstrijden!

Na twee jaar zonder roeiwedstrijden (reden alom bekend) hebben diverse Diepploegen dit jaar ingeschreven voor de Vechtregatta in Zwolle. Dit is een wedstrijd over 5 km op de Overijsselse Vecht. De start is 8 km vanaf roeivereniging de Zwolsche, dat betekent ook nog 3 km uitroeien na de wedstrijd (in totaal 16 km roeien). Dat was voor sommigen een grote uitdaging.
In het tweede blok startten twee heren veteranen vieren (de Oude en de Jonge veteranen mannen) en drie dames veteranen dubbel-tweeën. Het viel niet mee om ongestuurd op de bochtige Vecht te navigeren, dat resulteerde soms in een stranding in de waterlelies.
De dames veteranen vier en een mannen veteranen dubbeltwee startten in het middag blok.

Ook een uitdaging was: het vervoer van de boten naar Zwolle: 4 dubbeltweeën en 3 vieren. Dat past precies op de BoWa. Maar 7 boten is ook 20 riggers, en 40 riemen. Dat past niet allemaal in de bakken van de BoWa, dus ging er ook een karretje mee voor het vervoer van de riggers en de singels.
Alle roeiers hebben een mooie wedstrijd gevaren. Het was heel leuk om met zo’n grote Diep delegatie op pad te zijn. We kunnen terug zien op een geslaagde dag.

Tineke Bos

Bowa_2.jpgvecht 2
Na de prachtige Mijl van Nijstad staat alweer de volgende uitdaging te wachten, de Lingebokaal in Leerdam.
Met twee ploegen gaan we starten in een landelijke ‘roeiontmoeting met wedstrijdkarakter’ over ongeveer zes kilometer.

Vol goede moed en gezonde spanning gaan we op weg, wat later een mijl op zeven blijkt te zijn. Door goed bedoelde maar verkeerde aanwijzingen van een verkeersregelaar, belanden we met de botenwagen in een te krappe en drukke woonwijk. Er is veel verkeer met weinig geduld. De route loopt dood; we krijgen hulp van de organiserende roeivereniging, koppelen de botenwagen los en rijden onder escorte naar de juiste locatie. Knap werk van Marleen die de botenwagen reed en ogenschijnlijk ook in deze omstandigheden zeer relaxed bleef.

De andere deelnemers zijn inmiddels ook gearriveerd en de boten worden afgeladen en gereed gemaakt. De Wetering met Johanna, Henk, Ina, Menno en Tineke als stuur. En de Thijssengracht met Marleen, Jantine, Annika, Dineke en Annemarie als stuur.

Na een tijdje wachten en vermaakt door de intocht van Sinterklaas, kunnen we ons klaar maken voor de start.
We roeien eerst zes kilometer op, richting Kedichem, waar we na een klein poosje wachten opgeroepen worden om ons gereed te maken voor de start. De wedstrijd verloopt goed, de eerste kilometers gaan voorspoedig waarbij we zelfs nog enkele boten inhalen.

Uiteindelijke uitslag:
MixC4* in een gevaren tijd van 00:28:44 en een 3e plaats.
D4*VC in een gevaren tijd van 00:26:08 met een 2e plaats.
Van alle 161 deelnemers heeft de 4* de 40e tijd en de C4 de 70e tijd. Mooi resultaat voor ’t Diep!

Nadat de boten weer zijn opgeladen en een kop thee/koffie ter plaatse gaan we terug naar Steenwijk.
Op ‘t Diep eten we een heerlijke maaltijd van de Thai, ruimen de boten weer op en gaat ieder moe maar voldaan weer huiswaarts.

Terugkijkend was het een mooie, gezellige dag met een pittige afstand en een zeer smakelijke afsluiting. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar.

Annika

Lingebokaal
De ingrediënten voor een leuke roei-dag:

1 botenwagen vol met 5 boten, 14 riggers, 28 riemen, 10 singels. Voor 19 roeiers, die 1 keer of 2 keer starten op de Hoogeveensche Vaart, bij HRV de Compagnie (”de buren”), in totaal 10 Diep-ploegen, met als resultaat 3 blikken.

Voor sommige Diepers was het de allereerste roeiwedstrijd, voor de meesten de eerste wedstrijd in twee jaar. Leden van de Compagnie hadden het goed georganiseerd. Het weer viel mee, af en toe een bui, soms vrij harde wind tegen, maar ook regelmatig de zon. Het was leuk om met meerdere Diep-ploegen een dagje op te trekken. Omdat het in de buurt was, waren er diverse supporters gekomen om ons aan te moedigen. Wat mij betreft: volgend jaar weer!

Tineke Bos

Uitslagen: https://www.hrvdecompagnie.nl/mijlvannijstad/

mijl v N koffie comp   Mijl v N dubbel comp

Mijl van N DV comp   Mijl van N HV comp
tussendediepen.pngvakantieweerribbenwieden.jpgdewatervlinder.jpggeertienlogonieuw.pngtussendediepen.pngvakantieweerribbenwieden.jpgdewatervlinder.jpggeertienlogonieuw.png
© 2014-2018 www.tdiep.nl. All rights reserved