twitter-icon youtube-icon

Mededelingen

Wil je zichtbaar zijn op het water? Laat deze kans dan niet aan je voorbij gaan!! Op de jaarvergadering heeft de kledingcommissie een ontwerp van een nieuw recreatief shirt gepresenteerd. Hieronder vind je het ontwerp. In de bestuurskamer staat de paskleding voor jou gereed. Heb je de juiste maat gevonden, schrijf dan je bestelling op de bestellijst. De kledingcommissie ’t Diep:

roeishirt2021.pdf 375.25 KB 05/07/2021 17:49:44

Lees hier het Corona protocol geldig vanaf 5 juni:

Afgelopen zaterdag, 3 juli, hebben we de eerste marathontocht van seizoen 2021 geroeid.
We zijn Ina, Lowie en John van ’t Diep, Edmée en Kai van roeivereniging Rijnland. Overigens is Kai tevens van ’t Diep.

Voor het roeien van deze marathon hebben we gebruik gemaakt van een boot van Rijnland, een coastal 4 met de naam Kaiman. Vanuit Steenwijk dus geen botenwagen mee, wat op de terugweg erg fijn was omdat we in de buurt van Utrecht in een hoosbui terecht kwamen.
We werden om 7.30 uiterlijk in Rotterdam verwacht, hetgeen uitstekend is gelukt. Ina heeft ons veilig heen en terug gereden.

De tocht had, door COVID-maatregelen, een beperking (maximaal 50 personen) van het aantal deelnemers. Gelukkig hebben we ons op tijd kunnen inschrijven voor deelname.
Voor Ina en John is het roeien in de coastal 4 een nieuwe ervaring, Edmée, Louis en Kai zijn er ervaren mee.

Bij het captainsberaad, vanaf 7.45 uur, werd er de nadruk opgelegd om eigen wal te houden. Vooral de IJssel heeft een aantal bochten die uitnodigen om af te snijden. Goed dat dit zo is benadrukt, veiligheid boven alles. Overigens is een zwemvest op stromend water (Nieuwe Maas en Hollandsche IJssel) bij deze tocht verplicht.

De charme van Rotterdam Rond is de verscheidenheid aan vaarwater. Beginnend en eindigend op de Nieuwe Maas met de Willems-, Erasmus- en Van Brienenoordbrug. Voldoende breedte en hoogte om de bruggen te passeren. Een stuk door de stad langs o.a. het scheepvaartmuseum, Euromast, gevangenis De Schie en het Van Nelle gebouw. Het vaarwater tussen de sluis Zevenhuizerverlaat en Nieuwekerk a/d IJssel is van een geheel andere orde dan de Nieuwe Maas en Hollandsche IJssel. Door een behoorlijke groei van waterplanten en niet al te breed vaarwater is er met een goede stuurmanskunst redelijk goed door te komen waarbij Pieterburen toegepast wordt bij te smalle stukken. Naast twee aquaducten passeren we een aantal zeer lage bruggen. Op één brug na kunnen we liggend onder de bruggen door. Bij die ene brug hebben we, na lang wachten op de brugwachter, uiteindelijk besloten de boot over land de brug te laten passeren. Net toen we aan de andere kant weer in het water lagen was daar … de brugwachter!
Eenmaal op de Hollandsche IJssel hebben we nog even lekker voluit kunnen roeien. Daarna nog een klein stukje Nieuwe Maas en terug naar Nautilus aan de Oude Plantage. De eerste 54 km van dit seizoen zitten erop.

De zeewaardigheid van de boot hebben we niet echt nodig gehad. De omstandigheden waren zeer goed. Geen wind en stroom tegen elkaar wat grote golven veroorzaakt. Nauwelijks scheepvaart en met name geen watertaxi’s en speedboten. Het was al met al een mooie tocht. Wel was merkbaar dat we nog weinig marathonkilometers hebben gemaakt dit jaar en de coastal wat meer inspanning vergt. Nagenietend onder het genot van een drankje met het mooie uitzicht op Rotterdam en de Nieuwe Maas doen die inspanning snel vergeten.

John

Onze kanjers Sverre Nygård, Kristian Bokhorst en Rinze Schultze hebben zaterdag 3 juli op de Bosbaan in Amstelveen een Broken Race geroeid met een fantastisch resultaat! Een Broken Race houdt in: 1000m hard, 500m rustig roeien, 500m hard.

Kristian mocht als 1e van de 3 starten in zijn veld en dat was best spannend, maar het ging super goed en hij behaalde een mooie tijd van 4.50.83.

Sverre behaalde blik in zijn veld met een fantastische tijd van 4.04.45 en overall is Sverre 2e geworden. Het was een spannende race om te zien, nr 1 en 2 lagen dicht bij elkaar maar Sverre bleef voor.

Als laatste roeide Rinze en behaalde in zijn veld een tijd van 4.49.62. Met deze tijd is Rinze 4e geëindigd van de 6, een mooi resultaat.

Het was een gezellige dag met elkaar en wij zijn super trots op de boys met deze goede scores! De jongens hopen dat ze nog meer wedstrijden kunnen gaan roeien.

Met dank aan Hilde Schultze en Peter Nygård die ons geholpen hebben en aangemoedigd!

Zondag 4 juli is Wibe Schultze met zijn vader in de vroege ochtend naar Rotterdam gereden om op de Alexanderbaan een persoonlijk record neer te zetten in zijn veld met een fantastisch tijd 7.46.16 over 2000m.

Bella van Zwieten


Voorafgaand aan de algemene ledenvergadering van afgelopen donderdagavond zijn er 2 nieuwe skiffs gedoopt en ‘ingevaren’: de Reune, een Filippi skiff (zoals de Bokvaart en de Mallegat) in de gewichtsklasse 65 tot 75 kilo en de Enge, geschikt voor de klasse 50 tot 60 kilo en daarmee een ‘overgangsboot’ voor de jeugd.

Onder toezicht van behoorlijk wat leden werden de boten gedoopt en te water gelaten. Eindelijk weer ‘reuring’ op ’t Diep om met de woorden van onze voorzitter Henk te spreken!

Sybren had de eer de Reune te dopen en vertelde over de mogelijke oorsprong van de naam. Aangezien het steeds moeilijker wordt een naam te verzinnen - omdat we alle watertjes zo langzamerhand wel gehad hebben -, was het oog van materiaalcommissaris Leijn gevallen op wat inmiddels is verworden tot een greppel: de Reune. Ooit het meest snelstromende beekje ten zuidoosten van Witte Paarden.

Hans – coach van de jeugd – introduceerde de Enge, een naam die we eerder hebben gehad voor een boot. De opbrengst van die boot is voor de helft gebruikt voor de aankoop van deze nieuwe. Een boot met een bijzondere geschiedenis, die nu weer verder gaat. Een sluitstuk – aldus Hans - op een mooie vloot. De Enge zal zeker weer intensief gebruikt gaan worden.

Ingrid en Kristian legden de eerste meters af in resp de Reune en de Enge en dat zag er weer prachtig uit. Met de huidige versoepelingen en een weer hernieuwde vloot belooft het een mooie zomer te worden!

Met dank aan Leijn die deze 2 twee pareltjes voor ons op de kop heeft weten te tikken.


De oude jeugdskiff Enge is onlangs verkocht aan een particulier. Toen die op 't Diep was voor de bezichtiging had ik wel zo mijn twijfels: hij wilde zichzelf leren roeien, geen lid worden van een roeivereniging en hij ging de boot, waarvoor hij eigenlijk te zwaar was, wel aanpassen zodat hij er toch in zou kunnen roeien. Ik heb uitgebreid met hem gesproken, maar toen hij echt overtuigd bleek, ben ik overstag gegaan en heb ik hem geholpen de boot op het dak van zijn auto te laden. Ik was dan ook positief verrast toen ik onlangs het onderstaande bericht van hem kreeg. De les die ik hieruit leerde: voor wie iets écht heel graag wil, is bijna alles mogelijk!

Hallo Leijn,

Hier een update van de oefen-Skiff die ik via jou van de roeivereniging 't Diep heb gekocht. Ik heb er veel plezier van, al ging het in het begin zeker niet vanzelf. Ben blij dat ik geen proefrondje heb gevaren, dan was ik bijna zeker in het water gevallen. Thuis heb ik eerst extra drijvers onder de riggers gemaakt en begonnen met oefenen in een wetsuit. Dat viel zeker niet mee en ik ben verschillende keren omgeslagen. Pas toen heb ik eens goed gegoogled en verschillende instructievideo's bekeken. Gelukkig kwam ik tot de conclusie dat dit een vrij normale leercurve moest zijn. ?  

De gestroomlijnde drijvers waren veel te klein en daarom heb ik die eerst maar eens vervangen door twee 5 liter wasmiddel flessen voor meer ondersteuning. Langzaam kreeg ik een beter gevoel aan de skiff. Nadat het elke keer beter ging heb ik de skiff aangepast aan mijn gewicht. Dat heb gedaan door de riggers hoger te plaatsen. De skiff lag 6 cm te laag in het water doordat ik 12KG te zwaar ben. Door op maat gemaakte wigjes met een hoek van 6 graden tussen de riggers en de skiff te monteren, staat het uiteinde van de rigger exact 6cm hoger en dat voldoet goed. Als ik nu netjes rechtop roei (gaat nog wel eens mis hoor) dan raken de drivers het water niet meer maak ik gemakkelijk snelheid. Vanavond heb ik de drijvers voor het eerst gedemonteerd en gaan we morgen proberen zonder de drijvers te roeien.  

Ik vind het fijn om je te laten weten dat de skiff goed terecht is gekomen en dat ik er veel plezier van heb. Het lijkt me leuk om te weten dat de verkoop van een goede skiff met praktisch advies weer een enthousiaste roeier oplevert. Bedankt!

Sinds 15 april 2021 zijn de roeimogelijkheden bij 't Diep weer verruimd: we kunnen weer gebruik maken van onze meerpersoons roeiboten. Hierdoor zijn we gelukkig ook weer in staat de lessen te verzorgen van de basiscursus voor volwassenen.

Op zaterdagochtend 22 mei 2021 vindt voor alle belangstellenden een proefles plaats. Deelname kan alleen na aanmelding vooraf, bij Renée Baljet via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De week daarna, vanaf dinsdag 25 mei 2021 start de basiscursus. De lessen van deze cursus worden gegeven op dinsdag- en donderdagavond en gedurende de hele cyclus 2 x op een zaterdagochtend. De lessen worden afgesloten met een examen. Specifieke data worden aan het begin van de cursus doorgegeven.

Interview met Henk Loijenga in de Steenwijker Courant link van 16 december 2020:

VOORZITTER HENK LOIJENGA ZET MET ’T DIEP IN OP MEER BEKENDHEID EN GROEI
‘Roeien kan van je tiende tot je honderdste’

TUK Wherries, scullen en oarsen: niet iedereen weet misschien meteen over welke sport dit gaat. Roeien is het antwoord. Voor de 65-jarige Henk Loijenga uit Havelte kent deze sport in elk geval geen geheimen.
Hij roeit al meer dan twintig jaar. Deze zondagochtend is dat nog met zijn vrouw en normaal gesproken gebeurt het iedere dinsdagmorgen in seniorenverband. Loijenga is nu ruim twee jaar voorzitter van roeivereniging ’t Diep in Tuk.

Er zijn zo vreselijk veel momenten. Al op de Beatrixschool, tussen de middag tosti’s eten als je meekwam met Maudi, hippe dansjes op het toneel. Toen werd ik je coach en waren we beiden trots op hoe hard jij trainde, op alle wedstrijden die je won tot aan het Nederlands kampioenschap-juniorcompetitie aan toe, op hoe handig je naar de winst stuurde op de Vechtrace, op winnen bij het schoolroeien op de Bosbaan, op hoe je daarna je vrienden meenam naar t Diep en aan het roeien kreeg, op prachtige prestaties op de Amstel, Eenhead en de Tromp, op hoe je samen met Daan zelfs de tweezonder onder de knie kreeg als junior – op hoe we ooit als coaches een teiltje voor je moesten pakken nadat je diep ging op de ergo.

En in al die tijd, in al die jaren, is er geen moment geweest waarop ik je kwaad heb gezien, geen moment waarop je niet je eigen sociale, trouwe en stabiele zelf bent gebleven. Hoe kunnen zoveel, zoveel momenten er toch zo gruwelijk veel te weinig zijn.

Hans Naaktgeboren
Dat 'de Diep-Dames' niet alleen roeien, maar ook schaatsen bewijst deze stempelkaart: op deze wateren (waar onze boten naar zijn vernoemd) is door de teamleden de afgelopen dagen geschaatst. Met dank aan een creatief teamlid!

De dagen lengen weer. Op de kortste dag heeft het bestuur voor de laatste keer in 2020 de koppen bij elkaar gestoken. Via beeldschermen, weliswaar. Het was de elfde keer in een raar en grillig jaar.

Het was zo mooi begonnen, met de 22e WWMT in het vooruitzicht, vers getrainde instructeurs voor de basiscursus aan het vlot, hoge verwachtingen van het gast-roeien en hunkerende Diepers om de vaart er in te zetten.
Hoe anders werd het na medio maart! De intelligente lockdown raakte ook ’t Diep. Van de ene op de andere dag moesten we de bakens verzetten: de hygiëneregels van het RIVM in acht nemen, de noodverordening van de Veiligheidsregio IJsselland opvolgen, het gezag van de gemeente Steenwijkerland accepteren en de Covid-19 veiligheidsprotocollen van NOC*NSF en KNRB vertalen in opeenvolgende Diep-protocollen.

De uitdaging was om het virus bij ’t Diep geen kans te geven en tegelijkertijd het roeien voor zo veel mogelijk roeiers mogelijk te laten blijven. Met elkaar hebben we tot dusver de golven heel behoorlijk getrotseerd. Voor velen hield het roeien echter op, geheel of nagenoeg geheel. Met name de tocht-, toer- en vaste ploegroeiers hebben dit jaar maar heel weinig de handen aan de riemen kunnen slaan. Gelukkig mocht de jeugd tot en met 17 jaar nog wel “gewoon” blijven trainen, met de niet aflatende begeleiding van de beide jeugdcoaches Bella van Zwieten en Hans Naaktgeboren.

Nu de dagen weer lengen, lijkt het tij te keren. Het vaccin komt eraan. Het onbezorgde roeiplezier ligt weer in het verschiet. Nog even volhouden en we kunnen allemaal weer van wal steken. Het virtuele oproeien naar 2021 is begonnen. Gebruik de komende feestdagen vooral om naar de toekomst uit te kijken. De voortekenen zijn gunstig: met elkaar kunnen we in 2021 weer roeien als nooit tevoren. Dit is de diepgevoelde wens van het bestuur voor ons allemaal.

Goede feestdagen en ruim zicht op een beter 2021 voor de boeg.

Henk Loijenga, voorzitter
Eindelijk kon op 13 oktober de ALV 2020 doorgaan, bijna zeven maanden na de oorspronkelijk geplande datum. De vergadering was in ons eigen clubgebouw, uiteraard op 1,5 meter onderlinge afstand. In het oog springend onderdeel van de vergadering was het afscheid van onze secretaris Gerard Goedhard. Hij wordt opgevolgd door Jantine van Beek.

In zijn afscheidswoord memoreerde de voorzitter de grote inzet en betrokkenheid van Gerard bij tal van activiteiten van onze vereniging. Geruime tijd was hij secretaris van de WWMT. Daarnaast was Gerard mede-initiator en coördinator van het gastroeien. Dit gastroeien mag gerust het paradepaardje van ’t Diep worden genoemd. Door de coronacrisis vergde het coördinatorschap dit jaar veel extra werk. Hiervoor krijgt Gerard De Dubbele Diep Dol 2020 uitgereikt.

Naast deze activiteiten was Gerard zes jaar lang de secretaris van onze roeivereniging. Dit ambt heeft hij volgens de voorzitter met veel passie, deskundigheid en vaak in prachtig proza uitgevoerd. Grote waardering is er voor Gerards duidelijke en zorgvuldige communicatie over de coronamaatregelen in de afgelopen maanden.

Gerard zelf heeft het allemaal met heel veel plezier gedaan. Nu heeft hij tijd voor andere dingen, zoals literatuur en geschiedenis. Als dank krijgt Gerard namens de leden een boekenbon (en een herfstboeket voor zijn vrouw).

tussendediepen.pngvakantieweerribbenwieden.jpgdewatervlinder.jpggeertienlogonieuw.pngtussendediepen.pngvakantieweerribbenwieden.jpgdewatervlinder.jpggeertienlogonieuw.png
© 2014-2018 www.tdiep.nl. All rights reserved