twitter-icon youtube-icon
Banner_Roei_Havenhout_2.jpg Banner_Roei_Havenhout.jpg
ADVERTENTIE

Zoeken

'Op de sloten van Giethoorn, daar lukt het wel. Maar 5000 kilometer roeien, van Europa naar Amerika, is andere koek.' schreef mark slats vandaag in het Nederlands Dagblad, in het vertrek-interview over zijn aanstaande race van de canarische eilanden naar de cariben (hé Enora, hij komt naar je toe!).

Maar zo'n opening gaat toch schuren.  Heb ik wat gemist? gelijk maar even de ledenlijst gecontroleerd. Geen Slats was lid van 't Diep. Gastroeier dan? ook niet....  deelnemers van de WWMT? niet bekend.... hum... hoe weet deze Wassenaarder dan waar ie over spreekt?
Zodra ie weer terug is nodigen we m uit voor een tochtje met z'n oceeanroeiboot door Giethoorn....
 lees zelf maar op: https://www.nd.nl/nieuws/nederland/soms-sla-ik-wel-vier-keer-per-dag-overboord.2875705.lynkx
Het indoorroeien is jaren geleden begonnen als een noodgedwongen trainingsvorm  om de roeiwinter door te komen, maar wordt steeds meer een volwaardige sport op zichzelf. Ga ook maar eens na bij ons: eerst één ergometer, toen twee. Nu staan er ruim 10 is dat vaak nog niet genoeg. Indoorroeien is ook volslagen anders: geen ploegenspel, geen serene rust op het water geen subtiele techniek. Maar man tegen man, pure power, schreeeuwend publiek, muziek en flitsende schermen  Zaterdag 9 december waren de Nationale en open Europese kampioenschappen in Amsterdam. Aan de start maar liefst 1800 roeiers in verschillende klassen. Onder hen vier roeiers van t Diep

Meisjes 16
Marit Nygard uit Meppel mocht in de categorie M16 de spits afbijten. Vooraf had ze ingezet op een tijd van 8.20 min over 2 km.  Zoals wel vaker gingen de jongen meiden erg hard van start, vaak ook te hard en moesten ze dat onderweg bekopen. Niet Marit. Die knabbelde in een gestaag tempo steeds meer van haar tijd af en eindigde in een mooie tijd van 8.13,7 op een 30e plaats.

Jongens 18
Daarna was het de beurt aan de jongens 18. Hidde Schultze uit Oldemarkt en Steven Jongsma uit Steenwijk hadden vooraf ingeschat dat het een spannende strijd tussen hen  twee zou worden.  De trainingen afgelopen weken hadden laten zien dat Steven steeds dichter in de buurt van Hidde komt.  Ambitieus en een tikkie overmoedig nam Steven bij de start dan ook de leiding van de twee. Hidde bleef koelbloedig  en met een heuse ‘negative split’ denderde hij onderweg over Steven heen.  De Tsjech Gustav Mahler werd Europees kampioen. Hidde 39e in een tijd van  7.01.4 en Steven  48e met een tijd van 7.18.2

Lichte Senioren
Obbe Tibben, uitkomend voor Skoll maar nog lid van t Diep, liep al een paar maanden met het plan om bij de lichte senioren het nationale record te willen verbeteren. De gewonnen Hel van het Noorden twee weken geleden bevestigde hem op de goede weg te zijn. Obbe vertrok snel, maakte het onderweg meer dan spannend en dook precies 0,1 seconden onder het oude record. Met 6.15.5 mag hij zich niet alleeen Nederlands en Europees kampioen noemen maar ook nationaal recordhouder. Het scheelde weinig of Obbe had zijn race gemist. “Ik was iets te geconcentreerd aan het warm roeien en had niet door dat iedereen uit mijn heat al vertrokken was naar de zaal. Ik had net op tijd door dat ik weg moest, Tijdens de race bleef het publiek maar schreeuwen, zelfs de fotografen moedigden me aan. Dat gaf wel een kick en zorgde ervoor dat ik er alles uit kon persen. Het kan nog sneller, maar dit was genoeg.”

Natuurlijk hebben we foto's. Die van Obbe zijn een beetje wazig... we moest zelf ook juichen en feestvieren

https://www.flickr.com/photos/t_diep/albums/72157689399161921
Vorig jaar zijn wij samen met omwonenden van het steenwijker diep, de visfederatie en de gemeente steenwijkerland gestart met een mediationtraject over visplateaus op het steenwijkerdiep. De reden: de vissers willen maar liefst 50 vaste wedstrijdplateaus en die 40 weken per jaar voor wedstrijden gebruiken. Die omvang en intensiteit bedreigen ons roeiplezier en het woonplezier aan 't Diep. Met de mediation wilden we een voor alle partijen haalbare oplossing vinden.
Heaas is recent de mediation afgebroken en moet deze als mislukt wordne beschouwd. Dit moet vooral op het conto van de vissers worden geschoven: zij zijn niet bereid tot een echt compromis. 
Afgelopen weken hebben de vissers intensief lobbybrieven gestuurd aan de gemeente en deze week van hen een groot artikel in de stentor. Hierin geven ze aan dat genegeerd worden etc. 
Het mogen duidelijk zijn dat dit niet strookt met onze lezing. Daarom hebben we met de bewoners van het Steenwijker Diep de koppen bij elkaar gestoken. In antwoord op de hengelaars hebben wij én de bewoners brieven gestuurd naar college en raad en naar de diverse media gestuurd. 
Jammer dat de zaak zo op scherp gezet moet worden, maar we kunnen dit ook niet over onze kant laten gaan.

zie ook het artikel in de Steenwijker courant: https://www.steenwijkercourant.nl/nieuws/steenwijkerland/518848/wedstrijdlocatie-voor-sportvissers-op-het-steenwijkerdiep-is-prestigeproject.html

wordt vast en zeker vervolgd, we houden jullie op de hoogte

Omdat het zaterdag 2 december te koud en te mistig was om te roeien werd een ouwe vertrouwde  van stal gehaald: de ergo-estafette.
jeugd en junioren in drie teams tegen elkaar op ieder 500 m ergometeren, vervolgens drie grondoefeningen en tot slot ieder nog eens 1000m ergo. Voor natuurlijk de eeuwige dieproem.
Na deze intensieve training werd onder het genot van een kopje thee het jaarlijkse trainingscollege gegeven door Hans: hoe werken je spieren, waarom moet je trainen, wat is het effect etc. 
En natuurlijk: waarom is te zwaar trainen niet goed... (Tss  hebben we ons eerst doodgeroeid, komt ie er later mee dat dat niet goed is. wat wil den trainert nou...)
En dan eindigt de training met.... een selfie: we did it!

Van de training van vandaag hebben we mooie portretten gemaakt: zie hoe de gezichten bij inspanning veranderen. op het eerste gezicht zie je bijna niets en wordt er bijna stoïcijns hard geroeid, maar kijk eens goed naar die steeds meer vaagstarende blik, het uitgetrokken gezicht: hier wordt echt afgezien! zie 
https://www.flickr.com/photos/t_diep/albums/72157661185774197
Wat parijs-roubaix is voor het wielrennen is het Eemskanaal  in Groningen voor de roeisport: de hel van het Noorden. Berucht vanwege het vaak slechte weer met veel wind en lage temperaturen en.. een lange afstand. Voor de roeiers de ultieme krachtmeting aan het eind van het seizoen. Gisteren was het weer zover en de kenners zeiden dat het 'echt helweer' was: windkracht 4 tegen en slechts een paar graden boven nul. Vanuit Steenwijkerland namen drie roeiers deel. Obbe Tibben uit Onna, tegenwoordig ook uitkomend voor roeivereniging Skøll uit Amsterdam in de eenmansboot en Bart Volkers en Victor Bastiaansen in de 'twee zonder'. 
Bart en Victor werden keurig derde in hun veteranen categorie in een tijd van 31.23 waren de achter ploegen van de Hoop en en Tromp,en de eerste van de oostelijken. Ze lieten roeiers van Assen, Almelo en Deventer achter zich.  Vorig jaar had Obbe als junior een fraaie tweede plaats gehaald in het seniorenveld. Dit jaar was hij gebrand op meer. Bij de eindstreep bleek hij niet alleen veruit de snelste van de lichte roeiers (onder de 72 kg), maar had hij en passant ook het veld met zware roeiers opgerold in een tijd van 25.08. Feest dus. Helaas gaat t blik naar Skøll.
wil je lezen wat anderen schreven? dit stond op nlroei: http://nlroei.nl/helwinnaar-tibben-knrb-moet-investeren-lichte-dubbel/
en dit schreven de collega's van folia, het Amsterdamse studentenblad: http://www.folia.nl/actueel/116524/hva-student-obbe-18-roeit-de-hel-van-het-noorden
Jaja de Diep-piepers worden groot
Hoe zag onze eerste website er ook alweer uit? En de tweede versie? Het is alweer even geleden en die websites bestaan al lang niet meer. Maar het internet vergeet niets; met de "wayback machine" van het Internet Archive (https://web.archive.org/) kunnen we terugkijken in de tijd;
..  neus je een beetje in het roeinieuws en dan lees je ineens dat onze buurvereniging Skylla een heuse Acht heeft gekocht. Het gaat goed daar in Wolvega!

Ik voel een heuse 'onderlinge' aankomen. 
Een mooie lijst klussen had Lodewijk (commissaris Gebouwen) in petto om die zaterdagochtend te doen. Veel schoonmaakklussen die bij de reguliere schoonmaakbeurten door onze leden vaak, zo niet altijd, over geslagen worden. Zowel de kleedkamers maar ook de keuken,bar en alle ruimten achter de schotten hebben de nodige aandacht gekregen. Net zoals we altijd thuis in het voorjaar”grote schoonmaak” hielden (of nog steeds doen), zo geldt dat ook voor ons clubgebouw.

Ook het vlot, terras, de dakgoot en daklijsten moeten jaarlijks een beurt hebben. Daarnaast hebben we ook een stuk grond en helaas groeit daar het gras/onkruid tussen de steentjes en dat lijkt niet mooi en wordt bovendien glad. Zeker omdat het een beetje een helling is, willen we niet met het tillen van de boten onderuit gaan. Een groep mensen stond met allerlei voorwerpen het onkruid te verwijderen. Van het Waterschap hadden we het “dwangbevel” gekregen de sloot voor december vrij te maken van overhangende takken. Hun kraan die de sloot altijd voor ons schoonmaakt (waarvoor dank) werd belemmerd in zijn taak. Een lastige klus omdat het een zeer steile slootkant is en de bomen hier ver over heen hangen. Met de nodige motorzagen, handzagen en snoeischaren is het gelukt deze lastige klus die ochtend te klaren. Dat betekende wel 2 hele grote aanhangwagens vol met afval.

De opkomst was “goed” te noemen alhoewel we natuurlijk wel ruim 120 leden hebben. Jong en oud en alles wat er tussen zit was aanwezig en zorgden voor een goede coöperatieve clubsfeer. Zonder deze activiteiten in eigen beheer uit te voeren, kan er immers niet geroeid worden. Het is duidelijk dat iedereen natuurlijk kwam voor de overheerlijke taarten die Anneke gebakken had en dit maakte de koffietijd tot een gezellig feestje. Een mooi vooruitzicht voor de volgende klussendag in het voorjaar toch ? (vlak voor de Weerribbentocht).
Koude handen, rode konen en een druppel aan de neus; ingrediënten voor een winterse roeitocht.

Zondagmiddag 17 december starten we om 11.30 uur bij onze vereniging. Halverwege de tocht drinken we ergens een warme chocola met …………..

Rond 16.30 uur zijn we weer terug bij ’t Diep waar een dampende winterse maaltijd op ons staat te wachten.

Kosten: € 12,50

Zin om mee te gaan? Schrijf je naam op de intekenlijst of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Het begint een vaste gewoonte te worden: de middelbare scholen in Steenwijk die aan het eind van het schooljaar met verschillende klassen op bezoek komen.
Dit jaar bijt de sportklas van RSG de spits af. Na het gebruikelijke; 'meneer hoe moet ik die peddel vasthouden', en: 'toch wel vet moeluk'  komen er heuze wedstrijdjes. steevast gewonnen door de meiden. Natuurlijk ziet het er echt anders uit dan een roeicursus bij ons, maar lol hebben ze wel en.... elke jaar toch maar weer zo'n 50 -80 leerlingen die de weg naar 't Diep weten te vinden. Op 8 juni komt de andere sportklas van RSG en op 11 en 12 juli komt Eekeringe op bezoek.
logo_geertien-115.jpgBanner_Roei_Havenhout.jpglogo_geertien-115.jpgBanner_Roei_Havenhout.jpg
© 2014-2018 www.tdiep.nl. All rights reserved