twitter-icon youtube-icon
Weerribben-Wieden Marathon en Toertocht
Roeiexamens juli 2018
J18 H2x
Toertocht
Kanaal Steenwijk-Ossenzijl
Roeien in het avondrood

Welkom bij 't Diep

Roeivereniging ‘t Diep is gelegen in Tuk en ligt in een prachtig waterrijk gebied nabij Nationaal Park de Weerribben, Giethoorn en Blokzijl. 't Diep is een actieve vereniging met ruim honderd leden uit Steenwijk en directe omgeving.

Roeien is een sport voor jong en oud, waarbij je het hele lichaam gebruikt. Het houdt je gezond, je kunt genieten van de prachtige omgeving en je kunt alleen of met meerdere mensen in een boot, een prestatie neerzetten.

Jeugdroeien

Recreatief roeien

Wedstrijdroeien

Gastroeien

Tweets

Mededelingen

Lees hier het Corona protocol geldig vanaf 15 december:

Vanaf 1 oktober wordt afschrijven in het afschrijfboek weer verplicht. Reserveren van boten mag uitsluitend via het digitale systeem. Hieronder een gebruiksaanwijzing van het systeem:

De dagen lengen weer. Op de kortste dag heeft het bestuur voor de laatste keer in 2020 de koppen bij elkaar gestoken. Via beeldschermen, weliswaar. Het was de elfde keer in een raar en grillig jaar.

Het was zo mooi begonnen, met de 22e WWMT in het vooruitzicht, vers getrainde instructeurs voor de basiscursus aan het vlot, hoge verwachtingen van het gast-roeien en hunkerende Diepers om de vaart er in te zetten.
Hoe anders werd het na medio maart! De intelligente lockdown raakte ook ’t Diep. Van de ene op de andere dag moesten we de bakens verzetten: de hygiëneregels van het RIVM in acht nemen, de noodverordening van de Veiligheidsregio IJsselland opvolgen, het gezag van de gemeente Steenwijkerland accepteren en de Covid-19 veiligheidsprotocollen van NOC*NSF en KNRB vertalen in opeenvolgende Diep-protocollen.

De uitdaging was om het virus bij ’t Diep geen kans te geven en tegelijkertijd het roeien voor zo veel mogelijk roeiers mogelijk te laten blijven. Met elkaar hebben we tot dusver de golven heel behoorlijk getrotseerd. Voor velen hield het roeien echter op, geheel of nagenoeg geheel. Met name de tocht-, toer- en vaste ploegroeiers hebben dit jaar maar heel weinig de handen aan de riemen kunnen slaan. Gelukkig mocht de jeugd tot en met 17 jaar nog wel “gewoon” blijven trainen, met de niet aflatende begeleiding van de beide jeugdcoaches Bella van Zwieten en Hans Naaktgeboren.

Nu de dagen weer lengen, lijkt het tij te keren. Het vaccin komt eraan. Het onbezorgde roeiplezier ligt weer in het verschiet. Nog even volhouden en we kunnen allemaal weer van wal steken. Het virtuele oproeien naar 2021 is begonnen. Gebruik de komende feestdagen vooral om naar de toekomst uit te kijken. De voortekenen zijn gunstig: met elkaar kunnen we in 2021 weer roeien als nooit tevoren. Dit is de diepgevoelde wens van het bestuur voor ons allemaal.

Goede feestdagen en ruim zicht op een beter 2021 voor de boeg.

Henk Loijenga, voorzitter
Interview met Henk Loijenga in de Steenwijker Courant link van 16 december 2020:

VOORZITTER HENK LOIJENGA ZET MET ’T DIEP IN OP MEER BEKENDHEID EN GROEI
‘Roeien kan van je tiende tot je honderdste’

TUK Wherries, scullen en oarsen: niet iedereen weet misschien meteen over welke sport dit gaat. Roeien is het antwoord. Voor de 65-jarige Henk Loijenga uit Havelte kent deze sport in elk geval geen geheimen.
Hij roeit al meer dan twintig jaar. Deze zondagochtend is dat nog met zijn vrouw en normaal gesproken gebeurt het iedere dinsdagmorgen in seniorenverband. Loijenga is nu ruim twee jaar voorzitter van roeivereniging ’t Diep in Tuk.

Dispensatie
Op de dag van het interview heeft Loijenga namens ’t Diep nog een verzoek gedaan aan de Veiligheidsregio IJsselland om versoepeling van de maatregelen. „Je mag nu alleen roeien in eenmansboten, of als huishouden met een maximale groepsgrootte van vier personen. Ons probleem is 15 centimeter. Roeiers zitten in de boot op 1,35 meter van elkaar. Dat is net iets minder dan de norm van anderhalve meter. We willen heel graag dispensatie. In de boot zit je niet face to face , maar achter elkaar. En als je een boot met stuurpositie hebt, kan diegene eventueel een mondkapje op doen. En mocht er eventueel toch sprake zijn van een besmetting, dan is meteen duidelijk wie dat dan geweest is, want iedereen die bij ons wil roeien moet zich aanmelden. We weten exact wie er roeit. Het gaat ons echt om die laatste 15 centimeter. Daarbij komt nog dat roeien een ontzettend gezonde sport is. We hebben dan ook actieve leden van 80 jaar en ouder. En niet voor niets is een aantal artsen lid van onze roeivereniging. Vanochtend roeide ik samen met mijn vrouw, richting Ossenzijl. Dat is zó prachtig. Ons natuurgebied. Echt fantastisch.”

Watersportman
Henk Loijenga was in vroegere jaren al een echte watersportman. Hij zwom, deed aan waterpoloën en ging vervolgens hardlopen en mountainbiken. Een keer sloeproeien met kameraden groeide uit van een grap naar een serieuze liefhebberij. „Ze zeggen altijd over het roeien: dat kun je van je tiende tot je honderdste doen.”

’t Diep is een actieve vereniging, met ruim honderd leden uit Steenwijk en directe omgeving. Zo staat het ook keurig op de website. „Begin dit jaar hadden we 122 leden, om precies te zijn. Onze leden komen vooral uit de gemeente Steenwijkerland, maar ook uit Meppel, Wolvega en zelfs uit de Noordoostpolder. We zijn een gemiddelde roeivereniging in Noord-Nederland, als het gaat om de grootte. Als je kijkt naar de samenstelling, dan hebben we net als andere roeiclubs wel een probleem. We hebben tien juniorleden. Als die eenmaal gaan studeren raak je ze kwijt, omdat ze dan lid worden van een studentenvereniging. Het gat naar leden van 30 jaar ouder is gewoon groot. Daarbij komt ook nog dat we als ’t Diep juist willen groeien. Onze doelstelling is groei naar zo’n 200 leden, maar we hebben nu te maken met een aantal leden dat heeft bedankt, omdat er door corona niet mag worden geroeid. Dus we krimpen wat, terwijl onze vloot met 44 boten geschikt is voor een ledenaantal van 200. Aan het begin van het jaar wilden we groeien met zo’n tien leden, maar dat is dus anders gelopen.”

Meer bekendheid
Mede daarom willen Loijenga en de zijnen ook wat meer bekendheid geven aan het roeien. „Je kunt bij ons niet alleen recreatief roeien, maar ook meedoen aan wedstrijden. Dat laatste stimuleren we heel erg, vooral bij de junioren. Zo hebben we ook een wedstrijdcommissie met een bepaald trainingsprogramma. Maar er zijn tal van andere mogelijkheden bij ons. Je kunt marathonroeien en vrijroeien. En we hebben het gastroeien geïntroduceerd. Dat is een arrangement voor roeiliefhebbers die graag bij ons willen toerroeien en bijvoorbeeld uit het buitenland komen. We werken daarin samen met bed-and-breakfasts en de wat kleinere hotels. En ook hebben we natuurlijk onze jaarlijkse nationale Weerribben en Wieden-roeimarathon en -toertocht. Helaas kon die dit jaar niet doorgaan, maar we hopen deze in 2021, in het laatste weekend van maart, te kunnen houden. Ons gebied is zo mooi om doorheen te roeien, dat krijgen we ook heel vaak te horen van de deelnemers die overal vandaan komen. En vergis je niet: het gastroeien, de roeimarathon en toertocht leveren ons de nodige inkomsten op. Dat lopen we nu allemaal mis.”

Bevoegdheden
Het meest trots is Loijenga, die eerder actief was bij roeivereniging Salland in Gramsbergen, op de vloot die ’t Diep heeft. Zijn fotosuggestie heeft daar ook mee te maken: „Naast tien ergometers hebben we niet alleen toerboten, maar ook wedstrijdboten tot acht personen. Van de ruim veertig boten die we hebben, is ongeveer de helft eenpersoonsboten. Alle boten worden goed onderhouden en je grijpt bijna nooit mis als je wilt roeien. Wel wordt voor elke boot om bevoegdheden gevraagd. Veel mensen denken ze zomaar even kunnen roeien, maar daarbij komt echt wel het nodige kijken, vooral als het gaat om de houding. We besteden écht aandacht aan een goede roeihouding. Wij geven ieder jaar een basistraining en nemen ook examens af. Belangstellenden mogen eerst een paar gratis proeflessen meemaken. Meestal kun je dan snel zien of iemand geschikt is voor het roeien. Als mensen willen, mogen ze ook meteen in een eenpersoonsboot zitten. Dat blijkt dan toch wel vaak een wiebelend geval te zijn. Na zo’n twintig lessen heb je je roeibevoegdheid. Of dat veel is? Dat lijkt misschien zo, maar bij ons staat de veiligheid altijd voorop.”

Erik Riemens
Skiffen brengt in de winter, van 1 november tot 1 april, meer gevaar met zich mee dan roeien in C-materiaal of in een 2x, 4x/4+ of 8+. De kans op omslaan in de skiff is aanzienlijk groter dan in eerdergenoemde nummers. Bij omslaan dreigt onderkoeling voor de roeier en dat is al snel levensbedreigend. Op www.knrm.nl vind je meer informatie over de risico's van onderkoeling in het water.

Onze roeivereniging stelt geen verbod in om te skiffen in de winter. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van je medemens. Maak een goede inschatting van de risico’s, waaronder de weersomstandigheden. Bij een roei-incident is de kans klein dat er snel hulp vanaf de wal komt. Daarom gaan wij uit van zelfredzaamheid.

Ons advies: ga in de winterperiode nooit alleen in een skiff weg. Ga samen op stap: coach aan de wal, of roei in groepjes en houd elkaar in de gaten. Je bent als ploeg sterker en tot meer in staat. Houd dus goed oogcontact met de langzaamste boot, vaak is dat namelijk de minst ervaren roeier. Spreek van tevoren af welke boten/roeiers op elkaar gaan letten. Het dragen van een zwemvest is nog een advies evenals het meenemen van een mobiele telefoon in een waterdicht hoesje.
Bij te water raken in de risicoperiode is het zaak om zo snel mogelijk óp de boot gaan liggen en mét de boot naar de kant trappelen. Dus blijf bij de boot en probeer met boot de wal te bereiken. Ga pas van je boot af als je zeker weet dat je vaste grond onder de voeten hebt én alleen je onderbenen in het water staan.

Het bestuur.
Zaterdag 28 november vond de jaarlijkse LKIR plaats, een indoor-roeiwedstrijd op ergometers voor de jeugd, georganiseerd door de Haagse roeivereniging De Laak.
Vanwege Corona moesten de jeugdroeiers voor de eerste keer hun prestaties leveren op de ergometers van hun eigen vereniging, waarna in Den Haag de klassementen opgemaakt werden.

Bij deze wedstrijd strijden de roeiers tegen concurrenten uit hun eigen geboortejaar, waarbij de jongsten 250 meter moeten afleggen en de oudere groepen 500 meter. Het echte sprintwerk dus! Een totaal van 227 jeugdroeiers had zich ingeschreven, afkomstig van 18 verschillende verenigingen door heel het land.

Namens t’ Diep namen Rinze Schultze (12 jaar), Kristian Bokhorst (14 jaar) en Sverre Nygard (16 jaar) deel. De jongens gingen super ‘diep’ en knalden er prachtige tijden uit. Rinze deed zijn twee 250 meters in gemiddeld 59 seconden en werd daarmee 18e. Kristian deed twee 500 meters in gemiddeld 1 minuut en 59 seconden en werd 24e. Sverre tenslotte leverde de beste prestatie door in deze nationale wedstrijd derde (!) te worden in zijn categorie - met gemiddeld 1 minuut en 35 seconden over zijn twee 500 meters.

In januari volgen de laatste twee wedstrijden van deze sprint competitie, die zullen worden georganiseerd door de roeiverenigingen in Uithoorn en Baarn.

Hans Naaktgeboren
Eindelijk kon op 13 oktober de ALV 2020 doorgaan, bijna zeven maanden na de oorspronkelijk geplande datum. De vergadering was in ons eigen clubgebouw, uiteraard op 1,5 meter onderlinge afstand. In het oog springend onderdeel van de vergadering was het afscheid van onze secretaris Gerard Goedhard. Hij wordt opgevolgd door Jantine van Beek.

In zijn afscheidswoord memoreerde de voorzitter de grote inzet en betrokkenheid van Gerard bij tal van activiteiten van onze vereniging. Geruime tijd was hij secretaris van de WWMT. Daarnaast was Gerard mede-initiator en coördinator van het gastroeien. Dit gastroeien mag gerust het paradepaardje van ’t Diep worden genoemd. Door de coronacrisis vergde het coördinatorschap dit jaar veel extra werk. Hiervoor krijgt Gerard De Dubbele Diep Dol 2020 uitgereikt.

Naast deze activiteiten was Gerard zes jaar lang de secretaris van onze roeivereniging. Dit ambt heeft hij volgens de voorzitter met veel passie, deskundigheid en vaak in prachtig proza uitgevoerd. Grote waardering is er voor Gerards duidelijke en zorgvuldige communicatie over de coronamaatregelen in de afgelopen maanden.

Gerard zelf heeft het allemaal met heel veel plezier gedaan. Nu heeft hij tijd voor andere dingen, zoals literatuur en geschiedenis. Als dank krijgt Gerard namens de leden een boekenbon (en een herfstboeket voor zijn vrouw).

logo_geertien-115.jpglogo_geertien-115.jpg
© 2014-2018 www.tdiep.nl. All rights reserved